Sezon 2, Ep.5. Bullying-ul, o problemă în plus pentru copiii cu dizabilități sau cei cu boli cronice

In episodul de astazi, vom vorbi despre un fenomen foarte actual in rindul tinerilor -Bullying-ul, o problemă în plus pentru copiii cu dizabilități sau cei cu boli cronice. Încercând să aibă o viață socială normală, de multe ori elevii sau adolescenții cu dizabilități devin ținta glumelor sau agresiunilor colegilor de școală sau de joacă, iar efectul asupra acestora își lasă adânc amprenta.

Bullying-ul este un termen relativ nou in limba romana, dar denumeste un fenomen vechi de cand lumea. Acesta poate parea inofensiv la prima vedere, insa are efecte negative asupra psihicului elevilor / adolescenților sau chiar studenților, care ii cad victime.

Din pacate, de multe ori, printre victime se numara copii cu grave probleme de sanatate sau cu dizabilitati, care incearca sa se integreze in colectiv iesind la joaca si mergand la scoala laolalta cu ceilalti copii sanatosi. Din cauza bolii si a tratamentelor pe care le urmeaza, multi au constitutii fizice firave, sunt slabiti, palizi, uneori le cade parul din cauza chimioterapiei, iar colegii lor nu inteleg suferinta prin care trec si dau curs instinctului de a-i hartui sau a-i agresa atât verbal cât și fizic.

Doina Lesnic este din Chișinău, și activează ca operator la o companie internațională, unde se simte bine printer colegi, însă își amintește cu detalii emoțiile trăite în perioada studiilor din clasele primare, când diagnoza ei a început să progreseze, iar unii colegi își permiteau să facă diferite gesture urâte, intimidări sau glume proaste pe seama ei.

Olga Leva, reprezentanta Centrului de Instruire în domeniul Sănătății Reproductive, care este și psiholog de specialitate a acceptat să ne explice mai bine ce înseamnă fenomenul bulingului și cum facem distincția între comportament adecvat și unul inadecvat?!

În ciuda faptului că toate cele 28 țări membre ai Uniunii Europene au ratificat Convenția Națiunilor Unite privind drepturile copilului, violența continuă să afecteze viața a milioane de copii din întreaga Europă.

Așadar, elevii agresati se simt singuri, izolati si umiliti, manifestand de cele mai multe ori simptome de anxietate, depresie, dar si insomnie, dureri de cap si de stomac. De asemenea, isi pierd increderea in propria persoana, atentia si capacitatea de a se concentra, ceea ce conduce la obtinerea notelor mici, la scaderea performantelor scolare, la refuzul de a merge la scoala sau chiar la abandon scolar. Din pacate, copiii cu nevoi speciale, care frecventeaza cursurile scolare, sunt agresati sub diferite forme, fizic, verbal sau emotional. In contextul in care elevul respectiv deja duce o lupta cu boala, este pus in situatia de a duce o lupta si cu cei din jurul sau, facandu-i astfel extrem de dificila recuperarea si reintegrarea sociala”

În concluzie, după cum a menționat Olga Leva, Ceea ce trebuie retinut este ca nu copiii trebuie blamati in primul rand pentru astfel de situatii, pentru ca ei au o varsta prea frageda pentru a intelege conotatiile negative ale gestului lor. Solutia cea mai eficienta este educatia, atat a lor cat si a parintilor si cadrelor didactice, pentru a manifesta maxim de toleranta fata de cei aflati in astfel de situatii.

Nu uitați, Prejudecatile pot fi depasite!

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize