Copiii diagnosticați cu Sindrom Down continua a fi priviți prin prisma stereotipurilor depășite și a concepțiilor greșite

În fiecare toamnă, luna octombrie este luna conștientizării și a sensibilizării populației privind existența persoanelor cu Sindrom Down și de -a favoriza integrarea acestora în societate în mod activ și real.

În acest context, ieri, 29 septembrie 2022 in incinta Europe Caffe s-a vorbit din nou despre stereotipuri și prejudecăți! De această dată am aflat lucruri noi și detalii șocante despre intoleranța societății față de copii diagnosticați cu Sindrom Down, dar și față de mamele acestor copii.

Statitisticile spun că Sindromul Down este o boală ce afectează apromixativ unul dintr-o mie de copii, copii care sunt unici în felul lor și pe care îi întîlnim adesea fie pe stradă, fie la magazin, sau într-o instituție de învățământ și din lipsă de informare, ne grăbim să îi judecăm, discriminăm sau blamăm.

”Asigurarea serviciilor de educație timpurie CALITATIVĂ, este un element de bază al suportului ADECVAT pentru incluziunea copiilor cu Sindromul Down și pentru integrarea pe piața muncii a părinților acestora” – se spune in „Studiul privind analiza comparativă a practicilor pozitive, politicilor și serviciilor destinate copiilor cu Sindromul Down și familiilor acestora în Suedia și Republica Moldova”.

Mai multe detalii referitoare la oportunități, servicii de informare și consiliere oferite de Suedia părinților ce au în familia lor o persoană diagnosticată cu acest sindrom, și pe care le-ar putea prelua și implementa și Republica Moldova, aflați curând într-un interviu special, oferit de Adamciuc Ludmila, președinta Asociației „Prietena Mea” pentru podcastul #DepasimPrejudecăți.

Fiți cu urechea pe următorul episod!

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize