Cum terapiile gratuite oferite de SOS Autism pot transforma viețile familiilor ce au copii cu nevoi speciale?

Într-o lume în care viața copiilor cu autism și a familiilor lor este adesea plină de provocări, sprijinul și comunitatea pot face o diferență majoră. Astăzi, vă prezentăm poveștile a două mame care au beneficiat de terapiile gratuite oferite de Centrul SOS Autism și cum aceste experiențe au schimbat viețile lor și ale copiilor lor.

Cristina Ceban: „Schimbările pe care le-am obținut la terapie nu le puteam realiza acasă”

Cristina Ceban, mamă a trei copii și casnică din satul Gherman, raionul Ungheni, povestește despre dificultățile cu care se confrunta înainte de a beneficia de terapiile oferite de SOS Autism. „Dificultatea cea mai mare este finanțarea acestor terapii, deoarece copiii au nevoie zilnic de ele pentru a fi integrați în societate și pentru a deveni cât de cât independenți,” explică Cristina.

De când fiul ei a început să participe la aceste terapii, schimbările au fost notabile: „A devenit mai ascultător, răbdător, a început să se îmbrace singur și să se bucure de joacă alături de alți copii.” Pentru Cristina, aceste progrese reprezintă nu doar îmbunătățiri în viața copilului, ci și o schimbare pozitivă în dinamica întregii familii: „Acasă nu puteam obține aceste rezultate.”

Cristina are un mesaj pentru alți părinți aflați într-o situație similară: „Le sugerez să aibă încredere în copiii lor și să nu renunțe, pentru că orice este posibil. Răbdarea și puterea sunt esențiale.”

Diana Stoian: „Sprijinul comunității ne dă puterea să mergem înainte”

Diana este designer, locuieste in Chișinău. Aflată în concediu de îngrijire a copilului, aceasta subliniază importanța sprijinului comunității și al organizațiilor pentru familiile cu copii cu autism: „Ne face să simțim că nu suntem singuri și ne dă puterea să mergem înainte și să nu cedăm.” Ea este recunoscătoare pentru ajutorul primit de la SOS Autism: „A fost o bucurie enormă pentru noi acest ajutor, care a venit într-un moment potrivit.”

Diana atrage atenția și asupra nevoilor continue de sprijin financiar și psihologic: „Avem nevoie de sprijin psihologic profesional. Din păcate, nu prea avem înțelegere din partea societății.” Ea subliniază și necesitatea unui sprijin informațional adecvat pentru părinții aflați la început de drum: „Nu există, cel puțin nu știu eu, un sistem care să informeze părinții ce să facă, unde să apeleze, cum să-și ajute copiii.”

Pentru Diana, cel mai dificil moment a fost acceptarea: „E greu să accepți că ai un copil altfel și că, de azi înainte, viața ta, omul cu multe planuri, totul devine altfel într-o clipă.” Sfaturile ei pentru alți părinți sunt simple, dar pline de înțelepciune: „Răbdare, răbdare, răbdare. Învățați să puneți corect prioritățile în viață și nu uitați de momentele de respiro, atât de importante pentru sănătatea fizică și mentală.”

Sprijinul oferit de SOS Autism, un dar neprețuit pentru familiile în nevoie

Pentru familii precum cele ale Cristinei și Dianei, terapiile gratuite oferite de SOS Autism nu sunt doar o oportunitate de a accesa servicii esențiale, ci și un sprijin moral și o comunitate de susținere. Povestea lor este un model al importanței acestui tip de ajutor și un exemplu de speranță și perseverență pentru alți părinți care se confruntă cu provocări similare.

„Nu uitați că nimeni nu va iubi copilul dumneavoastră mai mult decât dumneavoastră înșivă,” spune Diana. „Capul sus și înainte. Munciți mult asupra dumneavoastră și a copilului, dar nu uitați să vă acordați timp și vouă înșivă, pentru că tensiunea psihologică a părintelui se răsfrânge asupra copilului.”- a mentionat aceasta.

 

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize