Ea.md scrie despre podcast

http://https://ea.md/istorii-de-succes-ale-persoanelor-cu-dizabilitati-relatate-intr-un-podcast-local-depasim-prejudecati-cu-mariana-tibuleac-ciobanu/

„Depășim prejudecăți” este un proiect social, un podcast realizat de jurnalista Mariana Țîbuleac-Ciobanu, în care putem descoperi istorii de succes care inspiră, dificultăți cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, dar și soluțiile pe care le găsesc atunci când pare imposibil, depășind stereotipuri și prejudecăți. Autoarea podcastului ne-a dezvăluit cum s-a născut ideea și de ce este important să promovăm potențialul și contribuția persoanelor cu dizabilități în comunitatea noastră.

„Se spune că perioadele grele din viață îți definesc personalitatea, probabil așa o fi, pentru că pandemia și statul acasă cu familia, m-au făcut să mă regăsesc pe mine și să mă apuc de ceva nou! De mai mulți ani de zile am tot cochetat cu microfonul, dar având o deficiență locomotorie, munca de reporter în cadrul unui post de radio, nu era una deloc favorabilă pentru mine.

Făcând parte din grupul „Femei cu idei” al NDI la finalul programului se cerea să venim cu o idee de proiect social, astfel am venit cu ideea de a crea ceva nou, util și bun pentru comunitatea din care fac parte – un podcast intitulat „Depășim prejudecăți”. Inspirația mea a venit de fapt de la podcastul Stellei Jemna „Aprinde Becul”, care în acest proiect a și fost un foarte bun mentor pentru mine încurajându-mă și oferindu-mi detalii despre ce înseamnă și cum creăm un podcast”, explică jurnalista.

„Sunt în primul sezon și am realizate deja două episoade, iar acum lucrez la cel de-al treilea.

În primul episod, vorbim despre barierele dar și soluțiile găsite de unele persoane cu dizabilități locomotorii în obținerea unui permis de conducere și adaptarea propriei mașini la nevoile personale, într-o țară în care nu există un service auto specializat pentru a realiza legal acest lucru.

În al doilea episod, vorbim „De ce societatea consideră persoanele cu dizabilități un blestem asupra familiei, și cum plătesc acestea păcatele părinților?!”. Este o întrebare care afectează, crează un disconfort emoțional, iar implicațiile ei se răsfrâng cel mai mult asupra mamelor, celor care le-a fost sortit să nască un copil cu dizabilități.

Și în episodul trei, aflându-ne în luna dragostei (februarie), vom dezbate subiectul  „Dizabilitatea și Dragostea – cât de ușor este să fii lângă cineva care este diferit?”. Pentru a afla răspunsul îi invit pe toți doritorii de a ne asculta la radio EcoFM sau să descarce aplicațiile Google Podcast, Spotify, Apple Podcast, etc., în telefoanele lor, ca să fie la curent cu orice subiect nou apărut”, relatează autoarea podcastului.

Primul și cel mai mare fan al Marianei este fiica ei, Constanța, de doar patru anișori: „Ea spune că e minunat când asculți vocea mamei la radio, curând va veni și ea cu o idee de podcast pentru copii 🙂 în care ea va fi moderatoarea”

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize