Ep. 1, sezon 3: Ludmila Adamciuc – mama care prin felul ei de a fi, oferă zi de zi lecții de Acceptare, Toleranță și Iubire!!!

Tu știi, de ce unii oameni aleg să poarte ciorapi diferiți pe tot parcursul lunii martie 😊?

Pentru că anual, la 21 martie marcăm Ziua mondială a Sindromului Down, zi recunoscută oficial de Naţiunile Unite incepind cu anul 2011.

În interviul de astăzi aflăm cum percep totuși moldovenii noțiunea de Sindrom Down și care ar fi atitudinea corectă în raport cu acești copii sau adulți care s-au născut cu un cromozom în plus?!

Prin „Abecedarul Egalității” am reușit să aflu cum @LudmilaAdamciuc reușește să o susțină pe Betty să se dezvolte așa de armonios, astfel oferindu-ne fiecăruia dintre noi o lecție de Acceptare, Toleranță și Iubire!!!

Pe glob sunt peste 50 de milioane de oameni care au Sindromul Down. Circa 50 dintre ei se nasc, anual, în Moldova. Părinții acestor copii speră si vor ca acesti copiii să fie autonomi, integrați în gradinițe și școli și chiar pe piața muncii.

Acceptarea este o condiţie pe care societatea ar trebui să o înveţe de la mamele care vor să fie vocea copiilor Născuţi cu o condiţie genetică diferită și care zi de zi sunt alături de ei și îi ajută să îşi îmbunătățească condiția.

O astfel de mamă este și Ludmila Adamciuc, președinta Asociației „Prietena Mea” cu care realizăm un interviu de suflet, pentru sezonul 3 de podcast.

interviu…

Tot despre acceptare ne vorbește și Pablo Pineda, Prima persoană cu sindrom Down din Europa care a terminat o facultate. În 1999, acesta și-a luat diploma de pedagog de la Universitatea din Málaga, Spania. Și povestește despre importanța curajului și susținerea părinților în lupta cu discriminările, stereotipurile și prejudecățile.

Astăzi, Pablo, are 49 de ani, vorbește în companii despre integrarea socio-profesională persoanelor cu dizabilități și joacă în filme. Pentru el, cel mai important este să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilități și să-i ajute pe alții să le înțeleagă nevoile. Dacă vreți să vă convingeți că schimbare se poate, vă invit să urmăriți documentarul german „Alfabetul” precum și lungmetrajul spaniol „Și eu” – rol pentru care Pablo Pineda a fost nominalizat la premiile Goya, cele mai importante din țara lui natală Spania, pentru producții cinematografice. Linkul filmului il veți găsi in comentarii, pină la următorul episod vă spun pe curând si nu uitați că Prejudecățile pot fi depășite!

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize