Ep.11. s.3. Ce este autonomia corporală și care sunt experiențele femeilor cu dizabilități cu privire la aceasta?!

Astăzi, vom explora o temă vitală și inspirațională – autonomia corporală pentru femei și fete, in special pentru cele cu dizabilități. Săptămâna trecută, am avut privilegiul de a participa la o Conferință Regională de Nivel Înalt „Puterea Alegerii: Realizarea Autonomiei Corporale pentru Femei și Fete”, care a avut loc în Skopje, Macedonia de Nord, pe 5 octombrie 2023.

Această conferință nu doar a reunit lideri și activiști importanți, ci și a pus accentul pe aspecte cruciale ale vieților femeilor și fetelor în lupta pentru drepturile lor privind autonomia corporală și sănătatea sexuală și reproductivă. Astăzi, vom explora momentele cheie ale acestei conferințe și vom descoperi cum angajamentele luate pot transforma realitatea femeilor și fetelor din întreaga lume.

Vom vedea care este impactul conferinței asupra progreselor regionale și vom descoperi cum autonomia corporală este nu doar un drept fundamental, ci și un motor puternic al schimbării sociale și al progresului egalității de gen. Să descoperim împreună povestea puternică a acestei conferințe și să ne inspirăm de la liderii și activiștii care își dedică viața pentru a asigura autonomia corporală pentru femei și fete din întreaga lume.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize