Ep 19. S.3. ”Mamele vorbesc: unde și cum se discută despre viața privată a tinerilor cu dizabilități?” – un podcast realizat de Victoria Boțan, premiantă a proiectului „Voci incluzive: împuternicirea creatorilor de conținut cu dizabilități prin podcasting”

Așa după cum am menționat în episoadele anterioare, continuam să difuzăm lucrările finale ale celor 10 tineri cu dizabilități din RM care au participat in toamna acestui an în cadrul atelierului de instruire în crearea și difuzarea unui podcast în mediul online, prin intermediul proiectului „Provocări Inovative de AccesAbilitate” desfășurat de „Centrul Global de Inovație pentru Dizabilități” și „Rețeaua Globală a Tinerilor cu Dizabilități.”

Probabil mulți dintre voi o cunosc pe Victoria Boțan, activistă civică și specialistă în relații publice în cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Republica Moldova. Dragostea de radio și de microfon a făcut-o pe Vctoria să se învrednisească de mai multe premii și reușite pe parcursul anilor. În cadrul proiectului nostru, Victoria a reușit să se înscrie printer cei trei finaliști ai programului care au luat câte un minigrant sub formă de echipament ethnic în scopul realizarii noilor episode de podcast, sau reportaje radio. Astfel, lucrarea ei de final a constituit materialul ce vine să continue rubrica ”Oameni care inspiră” prin promovarea valorilor demnității umane, a potențialului persoanelor cu dizabilități și a depășirii obstacolelor din calea incluziunii sociale ale acestora. Dacă vrei să știi care este locul potrivit unde se poate de discutat despre viața privată a tinerilor cu dizabilități, te las să asculți în continuare materialul realizat de Victoria.

 

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize