Ep.2 sezon 3: Și managerii își doresc accesibilizarea instituțiilor publice!

Lipsa infrastructurii accesibile pentru a facilita accesul în instituțiile publice continuă să fie una dintre problemele majore cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în Republica Moldova. Cînd un spațiu public nu este accesibil, aceasta devine o problemă care afectează în primul rând persoanele cu dizabilități, părinții cu copii mici, persoanele în etate, și alte persoane din grupurile cu mobilitate redusă. Deoarece, aceste persoane nu se pot deplasa prin oraș, ele sunt private de drepturi fundamentale, precum: dreptul la educație, dreptul la muncă, dreptul la odihnă și timpul liber, dreptul la viața independentă și trai in comunitate, dreptul la participarea la viața politică și publică etc. Cînd vorbim de problema accesibilităţii, aceasta nu se referă doar la or. Chișinău, ci la întreaga țară, această problemă este una naţională. Totuși, un lucru îmbucurător este faptul că lucrurile se mișcă spre deosebire de acum 10-20 de ani. Spre exemplu, dacă pentru Agenția Națională a Arhivelor una din priorități o constituia facilitarea accesului populației la documentele de arhivă – acum o altă prioritate o constituie accesibilizarea infrastructurală a acestei instituții. Prin rampa de acces instalată, în cadrul instituției poate intra orice persoană cu mobilitate redusă. Bunele practici pot continua și cu Centrul Medicilor de Familie nr 7, tot din sectorul Telecentru al capitalei unde au fost instalate mai multe rampe de acces! Chiar dacă tot mai multe clădiri sunt supuse evaluării condițiilor de accesibilitate, rezultatele acestor audite arată că încă mai avem mult de lucru, la acest capitol, pentru că mai puţin de 1% din instutiile publice sunt accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale. Totodată, aproape 27% din clădirile acestor instituții sunt parţial accesibile, iar peste 70% nu sunt accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale. Despre impactul și rezultatele acestor evaluări, precum și ce l-a motivat personal să i-a decizia de a accesibiliza instituția la care lucrează, discutăm astăzi cu Dmitrii MORUZ , Director general al Agenției Relații Interetnice …..

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize