Ep. 3. s.4. ”Elena Crîșmari din Dolna, Strășeni, inspirată de acțiunile deputatei Zara Batoyan din Armenia”

Ascultând acest podcast vei înțelege că parcursul Elenei Crismari, nu este doar o lecție despre reziliență și determinare, ci și un îndemn către toți cetățenii să nu ignore problemele de accesibilitate și să se implice activ în transformarea pozitivă a comunității în care trăim, dar și a societății, în general. Exemplul ei ne amintește că fiecare persoană are puterea de a influența schimbările necesare, indiferent de obstacolele pe care le întâmpină.

 Inspirată de exemple ca deputata Zara Batoian din Armenia, si antreprenoarea Irina Revin din Moldova, eroina noastra a învățat că schimbarea durabilă necesită nu doar dorință, ci și acțiune concretă. Ea a luptat pentru instalarea de rampe și lifturi în locuri publice, este o voce activă în consiliul local și lupta in continuare pentru revizuirea regulamentelor privind accesibilitatea în construcții, militează pentru educarea populatiei din localitatea ei si nu numai privind notiunea de inclusiune și respect față de persoanele cu dizabilități.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize