Ep.3, sezon 3 „Votează sau nu persoanele cu autism din Republica Moldova?” – un interviu cu Aliona Dumitraș, director executiv, SOS Autism


Acum câteva zile, discutând cu cineva despre viitoarele alegeri ce se vor desfășura în RM, persoana m-a intrebat îngândurată:„Oare cum votează persoanele cu autism în Republica Moldova?”
Așadar, Prin intermediul invitatei mele, a experiențelor ei ca mama a unui tînăr cu autism, și a perspectivelor de activist civic, aș vrea să găsim răspuns la această intrebare.
Aliona Dumitraș…
Este important ca persoanele cu autism să își cunoască drepturile și să solicite asistență, dacă este nevoie, pentru a putea vota în mod independent și în deplină conformitate cu preferințele lor.
Spre exemplu, Marea Britanie are exemple positive în acest sens!, un tânăr numit Sam este un exemplu de persoană cu autism care a reușit să voteze în alegeri. El a avut inițial dificultăți în a înțelege procesul de votare și a simțit că experiența de a merge la secția de votare ar putea fi copleșitoare pentru el.
Cu toate acestea, prin intermediul programelor de susținere oferite de organizațiile locale pentru persoanele cu dizabilități, Sam a reușit să primească asistența necesară pentru a înțelege procesul de votare și pentru a vota într-un mod care i s-a potrivit.
El a fost însoțit la secția de votare de un asistent și a primit instrucțiuni clare pentru a vota independent, exprimându-și astfel dreptul la vot și contribuind la procesul democratic din țara sa.
Această istorie, demonstrează că persoanele cu autism pot să își exercite dreptul la vot, atât timp cât primesc asistența necesară și instrucțiunile clare pentru a face acest lucru. De asemenea, această poveste subliniază importanța sprijinirii și încurajării persoanelor cu dizabilități să se implice în viața politică și în procesele democratic, în ciuda dificultăților pe care le pot întâmpina.
Un alt exemplu la fel de încurajator este cel din Statele Unite ale Americii, când n anul 2019, un tânăr pe nume Jacob Silva, în vârstă de 21 de ani, din Texas, a devenit primul candidat cu autism care a candidat la Consiliul Municipal din orașul său. Cu toate că a întâmpinat unele dificultăți în campania sa electorală, cum ar fi anxietatea socială și problemele de comunicare, el a continuat să lupte pentru cauzele sale și a reușit să strângă sprijinul comunității.
Jacob a creat afișe și pliante cu politica sa și a organizat întâlniri cu membrii comunității pentru a discuta problemele locale și soluțiile posibile. Deși nu a câștigat alegerile, el a reușit să adune o sumă importantă de voturi și a impresionat mulți oameni cu determinarea și curajul său.

Așadar istoria lui Sam și a lui Jacob, de a participa la alegeri, sunt niște exemple reale și inspiraționale pentru persoanele cu autism din întreaga lume, inclusiv și pentru RM, arătând că, chiar și cu dificultăți, oricine poate să-și facă auzită vocea și să își apere valorile și interesele de a participa la viața publică și politică. Această poveste subliniază importanța implicării persoanelor cu autism și a altor persoane cu dizabilități în procesele democratice, pentru a asigura o societate mai incluzivă și mai echitabilă.
Deși nu există date exacte despre procentul de participare a persoanelor cu autism la alegerile din Moldova, este important să se lucreze în continuare pentru a înlătura barierele și pentru a sprijini implicarea acestora în procesele democratice, astfel încât să poată fi reprezentate și vocea lor să fie auzită în societate.
Eu îți spun Pe curând, și te invit să te abonezi și tu la podcastul „Depășim Prejudecăți!” și să împărtășim împreună această experință de transformare și inspirație pentru alții. Prin ascultarea fiecărui episod în parte, vei descoperi că diferențele noastre ne fac unici și că fiecare dintre noi poate contribui la o societate mai deschisă și mai empatică.

Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim de fiecare data pentru a afla lucruri utile și interesante despre cei cu abilități diferite! Pe curînd!

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize