Episodul 9 Violența față de femeile cu dizabilități are multe fețe

Trăim într-o ţară în care multe femei suferă în tăcere, femei cărora le este ruşine să spună că sunt victime ale abuzurilor fizice, psihologice, și nu doar, chiar în propria familie, acolo unde ar trebui să fie înţelegere si armonie. Din păcate, anume aici, în familie, multe dintre femei au fost sau continuă a fi insultate, înjosite și lovite cu cruzime, motiv din care am și intitulat episodul de astăzi ”Violența față de femeile cu dizabilități are multe fețe”.

În confirmitate cu datele studiului Biroului Național de Statistică privind „Violența faţă de femei în familie în Republica Moldova” se menționează că, fiecare a șasea femeie în vîrstă de 15-64 ani (63,4%) pe parcursul vieții este supusă unei forme anumite de violență în familie, iar 5,9% dintre violențe, se petrece în afara familiei.

Ponderea cea mai ridicată a femeilor victime ale diferitor forme ale violenței domestic pe parcursul vieții se regăseşte în rîndul celor cu vîrsta de 45-59 ani. Totodată, și peste jumătate dintre femeile tinere, în vîrstă de 15-44 ani se confruntă cu cazuri de violenţă în familie. Cel mai frecvent pe parcursul vieții s-au confruntat cu cazuri de violență din partea soțului/partenerului de viață, fost sau curent, femeile divorţate sau separate (84%) și cele văduve (65,7%), iar cel mai rar – cele care doar trăiesc  cu un partner (53,1%), fapt confirmat și de Marina Bocancea, femeie cu deficiențe locomotorii din rn Strășeni.

Experiențele arată că femeile cu dizabilități sunt mai susceptibile de a suferi violență în familie și agresiuni sexuale decât femeile fără dizabilități. Acestea declară că abuzul față de ele durează mai mult și este mai intens decât la femeile fără dizabilități.

Adesea, familia păstrează aparenţele frumoase în public, iar agresiunile se petrec „în spatele uşilor închise”. În acest context, recent, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a lansat Proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” detaliile căruia le aflăm de la specialista în relații publice a asociatiei, –  Victoria Boțan.

La finalul acestui podcast vin cu un îndemn faţă de toate femeile care trec prin violenţă domestică: Depășiți prejudecățile!!! „Nu suportaţi totul de dragul celor apropiați.  Alegeţi să trăiţi fericite! Nu lăsaţi pe altul să fie stăpânul vieţii voastre, trăiţi-vă viaţa cu demnitate! Doar aşa veţi avea un viitor mai bun şi mai frumos. Veţi recăpăta încrederea şi respectul de sine, ceea ce este foarte important pentru fiecare dintre noi!

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize