Episodul 9 Violența față de femeile cu dizabilități are multe fețe
Trăim într-o ţară în care multe femei suferă în tăcere, femei cărora le este ruşine să spună că sunt victime ale abuzurilor fizice, psihologice, și nu doar, chiar în propria familie, acolo unde ar trebui să fie înţelegere si armonie. Din păcate, anume aici, în familie, multe dintre femei au fost sau continuă a fi insultate, înjosite și lovite cu cruzime, motiv din care am și intitulat episodul de astăzi ”Violența față de femeile cu dizabilități are multe fețe”.
În confirmitate cu datele studiului Biroului Național de Statistică privind „Violența faţă de femei în familie în Republica Moldova” se menționează că, fiecare a șasea femeie în vîrstă de 15-64 ani (63,4%) pe parcursul vieții este supusă unei forme anumite de violență în familie, iar 5,9% dintre violențe, se petrece în afara familiei.
Ponderea cea mai ridicată a femeilor victime ale diferitor forme ale violenței domestic pe parcursul vieții se regăseşte în rîndul celor cu vîrsta de 45-59 ani. Totodată, și peste jumătate dintre femeile tinere, în vîrstă de 15-44 ani se confruntă cu cazuri de violenţă în familie. Cel mai frecvent pe parcursul vieții s-au confruntat cu cazuri de violență din partea soțului/partenerului de viață, fost sau curent, femeile divorţate sau separate (84%) și cele văduve (65,7%), iar cel mai rar – cele care doar trăiesc cu un partner (53,1%), fapt confirmat și de Marina Bocancea, femeie cu deficiențe locomotorii din rn Strășeni.
Experiențele arată că femeile cu dizabilități sunt mai susceptibile de a suferi violență în familie și agresiuni sexuale decât femeile fără dizabilități. Acestea declară că abuzul față de ele durează mai mult și este mai intens decât la femeile fără dizabilități.
Adesea, familia păstrează aparenţele frumoase în public, iar agresiunile se petrec „în spatele uşilor închise”. În acest context, recent, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a lansat Proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” detaliile căruia le aflăm de la specialista în relații publice a asociatiei, – Victoria Boțan.
La finalul acestui podcast vin cu un îndemn faţă de toate femeile care trec prin violenţă domestică: Depășiți prejudecățile!!! „Nu suportaţi totul de dragul celor apropiați. Alegeţi să trăiţi fericite! Nu lăsaţi pe altul să fie stăpânul vieţii voastre, trăiţi-vă viaţa cu demnitate! Doar aşa veţi avea un viitor mai bun şi mai frumos. Veţi recăpăta încrederea şi respectul de sine, ceea ce este foarte important pentru fiecare dintre noi!