Episodul 10 Un nou scrutin electoral – mai incluziv sau nu, pentru cei 180.000 de alegători cu dizabilități?!

Așa după cum știm la 11 iulie 2021 în Republica Moldova,  vor avea loc alegeri parlamentare anticipate! Acestea reprezintă al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. Alegătorii vor alege o nouă componență a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului. O categorie aparte de electorat în acest sens  il constituie și cei peste 180 mii de persoane cu dizabilități din RM.

Pe parcursul anilor, Statul a întreprins diferite acțiuni menite să contribuie la sporirea participării electorale a persoanelor cu dizabilități: s-a ajustat cadrul legislativ; Comisia Electorală Centrală a defășurat diferite instruiri și trainiguri pentru a asigura dreptul acestora la vot, s-au întreprins diferite acțiuni pentru a asigura accesibilitatea mediului fizic, cit și cel informational prin tipărirea unor material electorale în sistemul punctat Braille, etc … și totuși aceștia se declară discriminați cînd vine vorba de  dreptul lor de a vota!

Prejudecățile existente precum că ”pe aceștia cel mai ușor îi cumperi  cu 100 lei, macatoane și ulei ”, sau ”au ei idee ce înseamnă platformă electorală, lor li-ii totuna unde pun ștampila”, ”secretul votului, va fi secretul meu, căci eu il insoțesc”, ” sau ”la secția dată sunt multe scări, așa că dacă va vota acasă știm noi cum să-l convingem” și multe alte idei și păreri de acest gen care persist în societatea noastră,  vom incerca să le combatem astăzi împreună cu politologul Ion Ciobanu, doctor in științe politice, persoană cu deficiențe de vedere care este invitatul podcastului nostru.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize