Episodul 16. Curiozități despre cum e să fii nevăzător?

În fiecare an, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, marcăm Ziua Mondială a Vederii, iar la mijlocul lunii noiembrie  este marcată Ziua Internatională a Nevazatorilor.  Văzul este cel mai important dintre simțurile omului, ochii fiind considerați lumina sufletului.

Dacă ești curios să știi cum poate duce o viață independentă o persoană care nu vede, cum folosesc tehnologiile in exporarea mediului inconjurător, sau ce culori distinge un nevător, au aceștia vise sau nu?! –  toate acestea le vei afla in episodul podcastului de astăzi, intitulat: ”Curiozități despre cum e să fii nevăzător?”

Așadar, despre cât de mult văd sau nu văd aceste persoane, ce înseamnă afecțiuni de vedere și care este diferența între termenul de ”nevăzător” și ”dizabilități de vedere” vorbim astăzi cu nimeni altul, decît soțul meu Ion Ciobanu, persoană cu deficiențe de vedere și  care este mereu deschis și bucuros să privească viața cu ochi buni și cu care am decis împreună că ar fi bine să facem un pic de lumină la acest subiect.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize