Episodul 4 – „Persoanele cu dizabilități din Moldova – mai izolate față de restul populației?!”

Din cauza pandemiei de coronavirus, milioane de oameni sunt nevoiţi acum să rămână acasă, în izolare. Fapt care îi demoralizează enorm și îi face să se simtă din ce în ce mai frustrați. Dar v-ati gîndit vreodată că unii oameni, întreaga lor viață sunt sortiți izolării, și aceasta pentru că au o deficeință de auz sau de vorbire. Aceștia își rețin cu greu lacrimile când vorbesc in limbajul gesturilor despre izolare și starea de singurătate în care i-a adus viața. Lipsa abilității de interacțiune cu mediul înconjurător, acces scăzut la informație, educație, cultură și servicii duc la izolare socială, iar în această situație în Republica Moldova, potrivit datelor Asociaţiei Surzilor, trăiesc aproximativ 5000 de persoane cu dizabilităţi auditive.

Așadar, O mare parte dintre persoanele cu dizabilități din Republica Moldova spun că se simt izolate social. Ei nu participă deloc la evenimentele comunitare din țară, sunt persoane care nu au pășit niciodată pragul unor case de cultură din satele și raioanele noastre, fie pe stadioane sau în instituțiile școlare; aceștia nu frecventează nici o instituție de divertisment, nici un restaurant, cafenele, sau pizzerii De Ce? … afli dacă asculți acest episod 🙂 !

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize