Episodul 6 – „”Telefonul increderii” – pentru persoanele cu dizabilități din Moldova”

Sunt situații în viață când se întâmplă lucruri care nu pot fi depășite, iar subiectul de astăzi vine să ne prezinte cum aparent o simplă linie verde poate schimba viața oamenilor care ajung în impas. Așadar, în continuare vom vorbi despre existența și activitatea unui serviciu relativ nou pentru Moldova și anume Serviciul național de asistență telefonică gratuită pentru persoane cu dizabilități.

Conform datelor oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru activitatea Serviciului dat, în bugetul de stat pentru anul 2019 au fost alocate peste 963 mii de lei, aceleași date ne spun că timp de 2 ani, au fost recepționate peste 3200 de apeluri, numărul acestora crescând de la an la an.

In acest episod poți afla care sunt cele mai relevante cazuri soluționate, ce sprijin și suport poate oferi acesta la un simplu număr de telefon, WhatsApp, Viber, Skype sau doar SMS.

În luna martie current, s-au împlinit deja 3 ani de când Guvernul RM a aprobat organizarea și funcționarea Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu nevoi speciale și a Standardelor minime de calitate, serviciu despre care unele persoane cu dizabilități, nu au auzit încă.

Cum reușesc, ca prin intermediul acestui serviciu telephonic, să prevină sau să reducă cît de cît încălcarea drepturilor acestor oameni, am întrebat-o pe Daria Zverjinscaia din Chișinau, care este mama a doi copii cu sindrom Down, avînd și ea la rândul ei o dizabilitate locomotorie.

Despre ce fel de serviciu este acesta, ce tip de consiliere, suport informational acordă în situații de risc, sau cum redirecționează cazurile către organele competente, vorbim cu managerul și consilierul Diana Tudos, și Irina Pădure, de asemenea consilier în cadrul acestui acestui serviciu.

Așadar, serviciul dat reprezintă un răspuns al statului la reducerea cazurilor de încălcare a drepturilor persoanelor cu nevoi speciale, precum și la realizarea angajamentelor asumate prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Actualmente, în Republica Moldova locuiesc peste 180 mii de persoane cu nevoi speciale.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize