Episodul 7 – „Cum reușește o persoană cu dizabilități din Republica Moldova să se implice in activități de antreprenoriat social”

Episodul de astăzi va avea la bază istoria lui Dorin Stăviță, persoană cu dizabilități locomotorii, proprietar de afacere în or. Soroca.

Ascultînd-ul pe invitatul meu, ai ocazia să descoperi cum a fost creionat drumul afacerii lui de la hipodrom la Xerox, precum și diferite idei despre cum poți ajunge și tu să îți rulezi propria ta afacere în comunitatea de unde vii.

Cît era student, Dorin avea mare grijă de sănătatea sa, știa că pentru a fi capabil să muncești este nevoie să ai putere și forță, iar pentru a-și îmbunătăți echilibrul și flexibilitatea musculară, în timpul liber alegea să facă hipism. Dragostea de cai, la dus cu gindul la ce-ar fi dacă ar pune bazele unei afaceri în acest sens, mai ales că astfel ar putea să susțină reabilitarea mai multor persoane cu dizabilități din țara noastră?

Înainte de a-și începe propriul busines, tînărul a încercat de mai multe ori să se angajeze, dar fără prea mari speranțe, convingîndu-se încă odată că locurile de muncă pentru tinerii defavorizați, rămîn a fi o problemă majoră.

Susținerea și dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale persoanelor cu dizabilități a devenit un subiect des abordat în ultimul timp in RM, totuși antreprenorii cu dizabilități se ciocnesc de aceleași probleme ca și restul, doar că lor li se adaugă și alte dificultăți associate precum ar fi: lipsa accesului la infrastructură, procesul lung de înregistrare, mersul la autorități, nivelul scăzut de informare, care nu-i permit unei  persoane cu nevoi speciale să-și organizeze activitatea într-un mod confortabil.

Unul din documentele importante ale Guvernului RM care ar veni să sprijine în acest sens, tinerii antreprenori, este întitulat ”Strategia Națională privind Ocuparea Forței de Muncă pentru 2017-2021 (SNOFM)”, care prevede creșterea nivelului de competitivitate economică, în condiții de dezvoltare durabilă și incluzivă, pentru toate categoriile de cetățeni, având drept țel formarea și valorificarea competențelor profesionale, a inițiativei individuale și a spiritului antreprenorial.

Istoria lui Dorin ne învață, ca un lucru facut cu pasiune este in acelasi timp o forma de terapie si o eventuala sursa de venit in plus pentru orice persoană.

Așadar, Iniţierea şi dezvoltarea unei afaceri de succes este o provocare în sine, cu atât mai mult, atunci când este vorba de înfiinţarea unei întreprinderi sociale într-o comunitate mica și puțin dezvoltată.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize