Episodul 8 – Dificultățile de exprimare – o dizabilitate, sau o problemă rezolvabilă la logoped?

Așa după cum spuneam în episodul anterior, astăzi continuăm seria de initiative sociale reuşite prin prezentarea unor bune practici din teritoriu, în special a celor care vin in ajutorul și sprijinul copiilor cu dizabilităţi.

Invitata mea de astăzi este logopedul Svetlana Plamădeală care în acest scop a și deschis la locul de baștină, în or. Orhei – Centrul LogosS.

Procesul de dezvoltare a copilului este un proces continuu, permanent, iar procesul de intervenție logopedică, este unul importantă in acest sens, totuși mulți părinți refuză să meargă la un astfel de specialist, sau mai rău, se sinchisesc să recunoască că frecventează un astfel de specialist.

Mămica unui copil cu deficiențe de vorbire, a cărei identitate nu o vom divulga, mi-a mărturisit cu emoții în glas, cît de penibil s-a simțit la prima serbare a fiului ei la grădiniță, când educătoarea de față cu alți părinți i-a reproșat: ”Ați văzut cum spune poezia, la 5 ani numai se bîlbâie, că aproape nu se înțelege nimic?! Trebuia să il duceți la logoped mai intii și apoi să-l inscrieți la grădiniță”. Dacă ar ști educatoarea cite speranțe își pune această mama în logoped, s[pt[m\n[ de s[pt[m\n[,  ca să îmbunătățească situația copilului. Totuși mama nu a ripostat nimic educatoarei, pentru că după părerea ei, restul copiilor il i-au peste picior dacă știu că merge la logoped, considerându-l ”mai greu de cap”.

Reacţiile incomode nu apar neapărat din răutate, ci din cauza lipsei de experienţă, pentru că nu există un exemplu pozitiv, sau din ignoranţă.

Logopedul ne spune că Limbajul si totodata vorbirea copilului, pot fi stalcite, peltice, sarace, absente sau cateodata total neinteligibile. E grav, ne intrebam? Nu exista un singur raspuns la aceasta intrebare. Fiecare copil este o individualitate si pornind de la debutul lui in viata si de la primele sunete rostite, limbajul si dezvoltarea acestuia sunt caracteristice doar lui.

Studiul POLITICI IN EDUCAŢIE PENTRU ELEVII ÎN SITUAŢIE DE RISC ŞI PENTRU CEI CU DIZABILITĂŢI DIN EUROPA DE SUD EST spune că Aproximativ 5% din copiii care încep şcoala au dificultăţi de comunicare, iar 30% din victimele atacurilor cerebrale rămân cu probleme de exprimare persistente.

Trebuie să cunoaștem faptul că specialiştii în logopedie nu lucrează doar cu copii care nu pot articula anumite sunete sau cuvinte, ci lucrează și cu Victime ale unui atac cerebral; Oameni cu probleme neurologice; Bolnavi de cancer la gură sau gât; Oameni cu malformaţii ale organelor de vorbire; Pacienţi cu răni la cap, etc.

Așadar, Atunci cand resursele personale interioare si exterioare nu ne mai sunt suficiente ca sa facem fata eficient rolurilor si responsabilitatilor de zi cu zi, terapia este adesea cea mai eficienta si rapida cale de a depasi problemele emotionale sau de limbaj.

Nu uita: Stigma precum că, dacă alegi să mergi la un logoped sau un psiholog ești un om slab este o simplă prejudecată. Din punctul meu de vedere, a cere ajutor specializat e un semn de curaj. Da, nu e usor sa iti recunosti vulnerabilitățile, dar e corect si sa actionezi responsabil pentru sanatatea ta!

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize