„RoboSpace – un centru incluziv care oferă oportunități nelimitate pentru toți copiii din Ungheni!”

Deja mai bine de jumătate de an, orașul Ungheni găzduiește un centru educational incluziv. Sub denumirea de ,,RoboSpace”, acest centru își are deschise porțile pentru a oferi cursuri de robotică și IT tuturor copiilor din Ungheni, inclusiv și celor cu tulburări din spectrul autist.

Zilnic copii se bucură de un personal deschis, care nu doar oferă suport teoretic, ci și lecții practice în domeniul IT, pregătindu-i pe elevi pentru a naviga în lumea digitală și a înțelege pe deplin în ce constau fundamentele programării. Prin învățarea calculatorului și a programelor relevante, acești profesioniști deschid ușa spre explorarea și înțelegerea roboticii într-un mod accesibil și captivant, de către fiecare copil, indifferent de capacitățile și abilitățile pe care le are.

„În calitate de profesoară de robotică la Centrul „RoboSpace” activez din luna octombrie 2023 – povestește Iana Rotaru, profesoară de robotică. – Pentru mine, predarea nu înseamnă doar transmiterea cunoștințelor tehnice, ci și crearea unui mediu sigur în care fiecare copil să se simtă încrezător și motivat să exploreze lumea fascinantă a roboților. Fie că vorbim despre copii tipici sau despre cei cu autism, eu în procesul de învățare abordez o serie de metode și tehnici de adaptare. Comunicarea și interacțiunea pozitivă sunt fundamentale în acest sens. Îmi dedic timpul și atenția pentru a le oferi copiilor spațiul necesar în care să pună întrebări, să vină cu noi idei. Pentru cei cu autism, adaptarea instrucțiunilor și a materialelor poate fi inițial mai complicată, este adevărat, dar prin răbdare și implicare reușim să găsim modalități prin care să ne conectăm  toți împreună și să construim  ceva frumos. Mă motivează entuziasmul și curiozitatea lor, această energie pozitivă mă inspiră să inovez și să adaptez continuu metodele de predare pentru a satisface nevoile individuale ale fiecărui elev. Fiecare copil este unic și fiecare merită să aibă parte de experiențe frumoase de învățare, care să le ofere oportunități de a-și dezvolta abilitățile și de a-și descoperi potențialul maxim în domeniul roboticii”.

Săptămânal, cei 37 copii care frecventează centrul (dintre care 9 copii sunt сu tulburări din spectru autist), sunt implicați activ, timp de două ore, în diferite direcții de dezvoltare, și anume:

  • Robotică DUPLO – pentru copii cu vîrsta între 4-5 ani, unde copiii construiesc roboți mecanici și studiază fenomenele din natură și tipurile de mecanisme.
  • Robotică KUBO – pentru copii cu vîrsta între 6-8 ani, unde copii programează roboți fără calculator, de asemenea, studiază blocurile de programare pe înțelesul lor.
  • Curs de IT – destinat copiilor cu vîrsta cuprinsă între 9-16 ani, unde pe parcursul la 6 luni de studii, copii cunosc mai multe module și aplicații, începând cu crearea de jocuri, design graphic, pînă la crearea de site-uri WEB.

Pe lângă informaticienii și inginerii care predau cursul, copii colaborează și cu diferți psihologi care îi ajută să depășească anumite momente dificile. Această colaborare între profesori-elev-psiholog creează un teren fertil pentru inovație și progres nu doar în educație, ci în diferite domenii de activitate. Psihologii, lucrând cu copiii cu autism și oferindu-le suport în procesul educativ, pot fi considerați drept arhitecți ai sensibilității și empatiei în cadrul activităților, asigurând că fiecare copil este integrat și susținut în învățarea roboticii.

Mihaela Gurdiș, administratoarea Centrului, spune că „ copii au mereu nevoie de noi și noi activități, pentru a uita de plictiseală și a se informa cu referire la lucrurile care le plac și îi interesează. Cursurile noastre de robotica și IT sunt recomandate de diferiți specialiști pentru că dezvoltă gîndirea matematică, antrenează memoria și sporesc dezvoltarea imaginației. Programele noastre de robotică ajută nu doar să capete cunoștințe asociate în domeniului STEAM: științe, tehnologii, inginerie, matematică și arte – dar și să dezvolte creativitatea, să dobândească abilitați de lucru în echipă și comunicarea în grup.”

Întrebată cum vede evoluția centrului peste cinci ani, aceasta a menționat: „Am convingerea că treptat, „RoboSpace” va deveni un loc unde fiecare copil va putea să își descopere pasiunea pentru robotică și IT. Faptul că pune un accent deosebit pe incluziunea copiilor cu tulburări din spectrul autism, acest centru arată că nu doar educă, ci și inspiră pe alții la toleranță și acceptare, pentru că fiecare copil merită șansa a contribui la dezvoltarea tehnologică și de a-și explora propriul potențial. Doar așa putem pregăti copii astăzi, pentru viitorul de mâine!”

 

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize