Sezon 2, Ep.11 „Paradoxul dintre DREPTUL la sănătatea reproductivă a persoanelor cu dizabilități și ETICA unor lucrători medicali”


În acest penultim episode din sezonul 2 de podcast vă propun spre audiție un subiect nu atât actual cât de important în viața unui tânăr sau tinere cu dizabilități – Dreptul la sănătatea reproductivă și barierele intilnite în acest domeniu!
Art 25 al Conventie ONU privind dr perso cu dizabilități prevede Dreptul la sănătate al acestora si accesul la servicii medicale de sănătate. Totodată, din relatările Cătălinei Munteanu, tînără mămică din sat Coșcalia, rn Căușeni observăm că în RM există o lipsă generală de conștientizare privind drepturile persoanelor cu dizabilități de către personalul medical și de faptul că serviciile și facilitățile de îngrijire a sănătății, adeseori rămân a fi inaccesibile.
Cătălina are 27 de ani, tetrapareza spastică pe care o are nu a împiedicat-o să aducă pe lume,acum doi ani un băiețel perfect sănătos. Apariția lui Matei, s-a întimplat prin propriile insistențe ale mamei lui în lupta cu cadrele medicale care i-au propus să întrerupă sarcina, precum că ea nu va fi în stare să facă față noilor provocări. Totuși, indiferent de fricile sau greutățile care aveau să vină, Cătălina si-a impus propria decizie în fața tuturor!

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize