Sezon 2, Ep.6. Cum subvențiile de stat oferite partidelor politice pot ajuta femeile și tinerii să devină activ politic? – o discuție cu Ex-deputata, Catinca Mardarovici

Egalitatea între femei și bărbați este o valoare fundamentală atit pentru Uniunea Europeană cât și pentru RM. Parlamentul unei țări are un rol important în promovarea egalității dintre femei și bărbați și a egalității de șanse, în special prin susținerea integrării dimensiunii de gen în activitatea partidelor.

Astăzi o avem ca invitata pe Dna Catinca Mardarovici (Directoare executivă, Clubul Politic al Femeilor 50 la 50, Președinta Fundației ”Agapedia”, și exdeputată, cu care vom discuta despre rolul subventiilor din bugetul de stat pentru promovarea femeilor din cadrul partidelor în funcții decizionale și procese electorale?!

Conform prevederilor Art. 28 și 29 a Legii 294 din 21.12. 2007 partidele politice care primesc subvenții de la stat, au datoria  de a distribui 30% din alocațiile anuale de stat pentru promovarea și încurajarea participării femeilor (20%) și tinerilor (10%) în procesele politice și electorale

Ținem să menționăm că Potrivit rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice prezentate pentru anul 2021, Comisia Electorală Centrală a constatat că 12 partide politice, din 29 de partide beneficiare de subvenții de la bugetul de stat, nu au declarat nicio cheltuială în scopul promovării și incurajării participării femeilor și a tinerilor in procesele politice și electorale. Prin hotărârea 23.01.2022, CEC-ul a atenționat partidele politice asupra necesității respectării prevederilor art. 28 alin. (1) lit. l) și alin. (2r) din legea nt.294/2007. Cunoaștem că Legea nr.294 privind alocațiile de la bugetul de stat utilizate pentru alte destinalii decât cele prevăzute la alin. (l) 9i (2r) art. 28 se restituie in bugetului de stat in baza unei hotăriri emise de Curtea de Conturi.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize