Sezon 2. Ep.9. Cum e să fii mamă cu dizabilități în RM?

În R. Moldova locuiesc în jur de 187 mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete. Majoritatea au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții. Un Studiu despre sănătatea reproductivă a femeilor și fetelor cu dizabilități ale aparatului locomotor, efectuat de Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive, demonstrează că doar jumătate dintre acestea se adresează la medic, iar una din trei consideră că atitudinea personalului medical este neprietenoasă față de acestea.

În episodul de astăzi vei afla care sunt atitudinile discriminatorii cu care zilnic sunt nevoite să se confrunte femeile cu dizabilități și mai ales de ce Lumea nu este încă pregătită să vadă femeile cu dizabilități fiind mame?

Dacă ești curios sau curioasă să știi cine influiențează decizia persoanelor cu dizabilități de a deveni părinți, atunci cu siguranță acest episod e pentru tine!

Iar dialogul oferit de  Natalia Aga din Măgdăcești, Criuleni, mama a doi flăcăi minunați, ne răspunde la toate aceste întrebări:

Natalia Aga ………………………………..

Într-adevăr, Orice mamă are nevoie de ajutor, deși nu este întotdeauna ușor să îl recunoaștem pentru că ne străduim să fim super femei, super mame și super profesioniști. Dar realitatea este că dacă nu ar exista atâta presiune socială cu ceea ce se presupune că este o mamă bună, majoritatea femeilor ar face față provocărilor mult mai ușor, și ar trăi mult mai leger.

Nu uita, prejudecățile pot fi depășite!!!

Având sprijinul persoanelor care alcătuiesc cercul cel mai intim, partenerul, familia, cei mai apropiați prieteni, este esențial pentru ca femeia să aibă încredere în capacitățile sale de a fi mama, indifferent dacă ai sau nu o dizabilitate!

Luna aceasta, Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova, în parteneriat cu Biroul de Cooperare al Elveției (SDC) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat a inițiativa de echipare cu fotolii ginecologice adaptate fetelor şi femeilor cu dizabilități în 30 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT) din țară. Evenimentul se produce în contextul lansării Raportului global UNFPA „Starea Populației Lumii 2017: O lume divizată: drepturile şi sănătatea reproductivă într-o eră a inegalităţii”, care evidențiază că inegalitățile au legătură directă cu bunăstarea materială și cu dezvoltarea economică a țării.

EU Te aștept și data viitoare la un nou episod, unde o sa auzi povesti reale care o sa te inspire sa găsesti soluții la problemele care te pun față în față cu descriminările și stereotipurile de la noi de acasa.

Pe curind!

 

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize