Sezon2. Ep.8 Vera Tolstenco: „Tulburările de sănătate mentală devin tot mai frecvente, oamenii fie nu le atrag atenția, fie nu vor să reacționeze atunci când avem nevoie de ajutor!”

În RM termenul de Sanatate mintala, încă este unul vag menționat în rândul oamenilor simpli, aceștia nu își dau seama cît de mult valorează ea pentru sănătatea noastră generală.

Din podcastul de astăzi vom afla cît de impotrantă este Sanatatea mintala in fiecare etapa a vietii noastre, începând din copilarie si adolescenta pana la maturitate.

Invitata mea de astăzi este Vera Tolstenco, din Ialoveni  care cunoaște problemele aduse de tulburările mentale și ne va povesti despre felul cum experiențele vieții au adus-o în pragul unor boli psiho-sociale, care continua încă să îi afecteze, în anumite momente, dispoziția și comportamentul .

Tulburarile mintale sunt frecvente, insa exista modalitati eficiente de tratament. Persoanele cu probleme de sanatate mintala se pot vindeca complet sau isi pot imbunatati semnificativ simptomele.

Totuși, din spusele intervievatei noastre observăm că stereotipurile și prejudecățile oamenilor  în tratarea acestor boli, predomină și la acest capitol.

Medicina traditională, sau cum le mai spune in popor – leacuri băbești – sunt adesea propuse persoanelor date pentru a se auto-trata sau a-și calma sistemul nervos.

Conform L E G II privind sănătatea mentală nr.35-XVI din 28.02.2008, Statul garantează persoanelor suferinde de tulburări psihice asistenţă socială şi juridică, în corespundere cu legislaţia în vigoare. Asistenţa psihiatrică include prevenirea tulburărilor psihice şi promovarea sănătăţii mentale, examinarea şi diagnosticul, tratamentul, reabilitarea şi protecţia medico-socială a persoanelor suferinde de tulburări psihice, activităţi ce se efectuează în conformitate cu prevederile legii.

Lucia Carp, medic psihiatru, coordinator al Centrului Comunitar de Sănătate Mentală din Asociația Medico-teritorială, Buiucani, Chișinău ne explică factoriii care duc la aparitia acestor tulburărilor mentale .

Nu uitați, Prejudecățile pot fi Depășite!

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize