„Voci incluzive: împuternicirea creatorilor de conținut cu dizabilități prin podcasting”

Una din activitățile proiectului o constituie desfășurarea în perioada 15-16 septembrie 2023 și 7 octombrie 2023, a trei sesiuni de instruire în domeniul podcasting-ului pentru zece tineri cu dizabilități din Republica Moldova.

Instructoare va fi Mariana Tibulac-Ciobanu, jurnalistă și persoană cu dizabilități, moderatoarea podcastului „Depășim Prejudecăți”– https://depasimprejudecati.com/

Ca și creatori de conținut participanții vor fi îndrumați și sprijiniți în crearea propriilor episoade de podcast prin intermediul cărora își vor face vocea auzită, vor putea să își împărtășească propriile mesaje și experiențe de viață.

Ca rezultat al proiectului, cei zece producătorii de podcast vor crea o serie de episoade despre sănătatea reproductivă și violența în bază de gen din perspectiva persoanelor cu dizabilități, episode care vor fi rulate și promovate atât în cadrul podcastului „Depășim Prejudecăți” cît și prin intermediul altor emisiuni sau rețele sociale.

Prin acest proiect, Alianța INFONET din Republica Moldova va susține dezvoltarea în continuare a podcastului „Depășim Prejudecăți”, un podcast care sparge stereotipurile despre persoanele cu dizabilități și elimină informațiile greșite despre acestea.

Menționăm că la concursul „Provocări Inovative de AcesAbilitate” au participat 229 organizații din 54 de țări, iar Alianța INFONET din Republica Moldova este una dintre cele patru organizații câștigătoare la nivel global (Alianța INFONET, AccessAble, Tehnoprise Global și Vessels for Development), care au obținut un grant din partea UNFPA în cadrul unui concurs privind drepturile și sănătatea reproductivă a persoanelor cu dizabilități organizat de Global Disability Innovation HUB și  Global Network of Young Persons with Disabilities.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize