Ep. 9, s. 4. Dana Munteanu, secretara Comisiei Electorale Centrale: „Atunci când vom avea secții permanente de votare, va fi mai simplu de intervenit la etapa de accesibilizare a acestora”

                                                                         

Dana Munteanu, Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC)
Dana Munteanu, Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC)

În acest episod, discutăm despre un subiect de actualitate, care este esențial pentru consolidarea democrației în Republica Moldova – alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 și procesul electoral care le-a însoțit. Invitata noastra este doamna Dana Munteanu, Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), autoritatea responsabilă pentru organizarea și monitorizarea alegerilor în Republica Moldova.

Aici, vom analiza provocările cu care s-a confruntat CEC în organizarea acestui scrutin, inovările implementate pentru a asigura un proces electoral mai transparent și accesibil, precum și lecțiile învățate pentru viitor. Vom vorbi despre includerea alegătorilor cu dizabilități, despre bunele practici care au fost aplicate în acest an și despre ce perspective există pentru viitoarele alegeri, inclusiv cele din 2025.

Rămâneți alături de noi pentru o discuție detaliată despre procesul electoral din 2024 și despre cum Republica Moldova poate învăța din aceste experiențe pentru a îmbunătăți drepturile și participarea electorală a tuturor cetățenilor săi.”

Acest episod de podcast a fost elaborat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în această publicație aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).”

                                                                           

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize