Ep.11. s.4. Alla Bargan: „Visul meu este ca mesajul Președintelui în seara de revelion să fie accesibil persoanelor cu deficiențe de auz!”

Astăzi avem plăcerea de a discuta cu o persoană extraordinară, care îmbină pasiunea cu profesia

Ala Bargan, Directoarea Casei Republicane de Cultură a Surzilor din Moldova

într-un mod remarcabil. Invitația noastră este Dna Ala Bargan, Directoarea Casei Republicane de Cultură a Surzilor din Moldova. Dna Bargan este o voce cunoscută și apreciată în comunitatea persoanelor cu dizabilități auditive,

În acest episod, am ales sa discutam despre cariera sa, provocările și realizările din viața profesională, dar și perspectivele asupra educației copiilor cu dizabilități auditive și activităților care sprijină această comunitate. Vom discuta despre barierele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități auditive, despre experiențele dumneaei ca si interpret in televiziune, cit și despre activitățile pe care le desfasoara la Casa de Cultură. Vom înțelege mai bine ce înseamnă să fii interpret în limbajul semnelor și ce calități sunt necesare pentru a excela în acest domeniu.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize