Ep.2 S.4 JudyInitiative: Cum povestea lui Judy Heumann poate schimba destine și în Republica Moldova?

Judy Heumann - Disability Rights AdvocateSursa foto: https://judithheumann.com/
Judy Heumann – Disability Rights Advocate Sursa foto: https://judithheumann.com/

Aici o sa auzi povesti reale care o sa te inspire sa găsesti soluții la problemele care te pun față în față cu descriminările și stereotipurile de la noi de acasa. Asa incepeam acum 4 ani in urma primul episode al podcastului nostru, dar timpul a trecut si iata-ne ajunsi in cel de-al 4-lea sezon de podcast.
În acest sezon vom incepe o serie de episoade dedicate unei noi mișcări, a unei noi initiative de actiune a tinerilor cu dizabilitati incepute in mai multe tări și denumită Initiativa Judy/ Prin intermediul acestor episoade veți afla care sunt motivațiile și aspirațiile tinerilor cu dizabilități din Republica Moldova și din Armenia, care au ales să se implice in acest program. Probabil vă intrebați de ce Judy și ce reprezintă acest cuvânt, pentru a afla, te invit să rămâi cu noi și in continuare ca sa afli răspunsul la aceasta întrebare, de un lucru sunt sigura, ca acest episode de, ar putea servi drept instrument educativ pentru multi parinti ce au copii cu dizabilitati in familiile lor, fapt care ar putea duce la o mai mare conștientizare și empatie față de comunitatea noastra a tinerilor cu dizabilitati.
Judy Heumann s-a născut în 1947 în Brooklyn, New York, și a fost diagnosticată cu poliomielită la vârsta de un an și jumătate. Deși părinții ei au fost cei care au sutinut-o si încurajat-o mereu, Judy a experimentat inca din copilarie acele sentimente neplacute cind esti discriminat, injosit si dat la oparte din cauza dizabilității pe care o ai. Cind Judy și-a început călătoria in lumea cunostintelor, accesul la educație pentru persoanele cu dizabilități era extrem de limitat, ea fiind nevoita sa infrunte diferite bariere arhitecturale ;I sociale, Școlile publice nu erau pregătite să facă față nevoilor sale de accesibilitate și incluziune. De exemplu, ea a fost refuzată de mai multe școli din cauza dizabilității sale și a fost îndrumată spre școli speciale sau spre institutionalizare. Aceste prime experiențe de discriminare au stârnit în Judy dorința de a lupta pentru schimbare și de a asigura dreptul la educație pentru toți copiii cu dizabilități, nu doar pentru ea.

Judy Heumann helped so many of us with disabilities to be out and proud.

Secventele povestite de ea in biografia personala pe care o gasiti in intregime pe youtube in prezentarile TEDX, arata foarte clar care poate fi impactul atunci cind parintii copiilor cu dizabilitati aleg sa se implice activ, ca copilul lor sa poata avea access la eductie, incluziune si participare.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize