Episodul 17. Curajul și izbânda persoanelor cu dizabilități în a-și lansa propria afacere!

Unii oameni pornesc afaceri cu scopul de a-și îmbunătăți calitatea vieții. Unii își doresc să fie propriii lor șefi. Iar alții găsesc o oportunitate în domeniul  pe care vor să il valorifice. Uneori, dorința de a crea o schimbare pozitivă cu ajutorul unei afaceri poate declanșa spiritul antreprenorial din fiecare dintre noi, indifferent dacă avem sau nu o dizabilitate.

În episodul de astăzi vom vorbi despre curajul și izbânda unor oameni cu nevoi speciale de a-și pune pe picioare, aici, acasă, în Republica Moldova, propria afacere fără a cunoaște prea multe în ce costă de fapt antreprenoriatul social.

Așa a început și povestea lui Victor Gheorghiță, persoană cu dizabilități din sat Soloneț, rn Soroca, pentru care lemnăria a fost și rămâne marea pasiune a vieții sale. Meserie deprinsă cu drag de la bunelul său, incă din copilărie. Cumpăna prin care a trecut la vîrsta de 4 ani, a apropiat băiatul tot mai mult de interesul de a prelucra lemnul, reușind astăzi, la maturitate, să facă la comandă uși și ferestre, bucătării, mobilă pentru living, antreuri sau dormitoare.

Victor

Deja mai bine de 5 ani bărbatul este interesat de domeniul afacerilor sau mai bine zis de diferite proiecte cu misiune socială, mai ales că are o problem de sănătate și și-ar dori o stabilitate financiară atât pentru el personal cât și pentru cei dragi. Realizarea visului de a avea propriul atelier de mobile a început cu investițiile proprii, cîștigate fie aici în Moldova, în Rusia, sau cu suportul financiar al rudelor.

Victor

Deoarece s-a confruntat cu mai multe întrebări  și neclarități legate de felul în care funcționează o astfel de afacere, a înțeles că birocrația ar fi o povară prea grea pentru el in legiferarea atelierului său. Totodată Victor Ghorghiță știe că antreprenoriatul nu este doar despre o singură persoană, ci despre o echipă de oameni, oameni pe care a reușit să îi implice active în mica sa afacere și să  descopere impreună idei diferite, să le pună  în practică și să poată aduce  o schimbare în bine, atât în casele oamenilor cât și în intreaga societate.

Victor

Dacă ar fi să acceseze un grant, bărbatul spune că și-ar procura un echipament esențial în procesul de producere a mobilei, care să îi asigure calitatea produselor, și totodată să îi ofere condiții mai bune de muncă pentru angajați. Acesta consideră că pentru persoanele cu dizabilități, deschiderea unei afaceri constituie o adevărată provocare, mai ales din punct de vedere infrastructural, în RM majoritatea clădirilor neviind accesibile persoanelor date. El consider că statul ar trebui să vină în ajutor oferindu-le acestor oameni în primul rând informațiile de care au nevoie în accesarea unui grant, in elaborarea unor planuri de afaceri, să li se ofere cursuri despre competențele antreprenoriale, cunoștințe de management sau marketing. Victor Gheorghiță vede aceste cunoștințe drept o necessitate in dezvoltarea și promovarea propriului bussines.

Victor

Dacă în anul 2010 s-a reușit să se ratifice Convenția persoanelor cu nevoi speciale, în baza căreia s-a elaborat Legea nr. 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, aceștia ar aprecia dacă statul i-ar sprijini atât in implementare cât și in procesul de creștere și dezvoltare a afacerilor, pentru că trebuie să recunoaștem că ei reprezintă un potential nevalorificat pentru economia țării.

Conform ”Raportului analitic publicat în 2020, de Biroul Național de Statistică,  privind participarea femeilor și bărbaților în activitatea de antreprenoriat”  accesul la instruiri pentru antreprenorii ce dețin afaceri mici este mai limitat. Aceștia participă în proporție mai mică la instruiri comparative cu deținătorii de afaceri mari (29% comparativ cu 69%). Vulnerabilitățile cu care se confruntă aceștia de obicei sunt: accesul limitat la finanțe, cunoașterea slabă a tehnologiilor, insuficiența cunoștințelor de administrare a afacerii, etc.  Totodată se constată că asemenea instruiri în rândul micilor antreprenori necesită a fi susținute.

Așadar, Gîndurile precum că în afaceri este greu, businesul nu este pentru persoanele cu dizabilități că ei nu o să facă față, pot fi doar un stereotip sau o prejudecată! Într-adevăr, misiunea antreprenorilor sociali cu dizabilități și a celor care dețin afaceri nu este ușoară, mai ales în perioada pandemiei de COVID 19, însă vestea bună este că ei sunt cointeresați în a învăța cât mai multe lucruri, vor să se dezvolte, să se promoveze, și vor să creeze noi parteneriate!

Dacă ești și tu o persoană cu dizabilități și ai o idee inovatoare, sau îți dorești să dezvolți o afacere proprie, nu abandona acest vis, află că sunt oameni și resurse valoroase care te pot ajuta să-ți clarifici viziunea și să descoperi cum îți poți duce misiunea  ta mai departe, doar să vrei.

Pentru început ,eu te îndemn să citești cât mai mult în acest domeniu, ș ice ar fi să începi cu ”Ghidul Practic pentru Antreprenori ” de un colectiv de autori semnat de – DANIELA CRETU. Ghidul este un instrument de lucru pentru antreprenorii aspiranți, o colecție de sfaturi antreprenoriale menite să încurajeze și să inspire oamenii cu idei să treacă la acțiune și să le concretizeze.

De asemenea,  îți propun  și ”Cum să devii antreprenor. Dezvoltă-ți propria afacere!” de Larry C. Farel,  ”Antreprenoriatul ”– de Michael Gordon sau ”Calatoria antreprenorului de la a sti  – spre a deveni ” de Cristian Onetiu unde acesta provoacă cititorul sa isi ia un angajament, de altfel, la fel ca și eroul acestui podcast, Victor Gheorghiță, ca timp de 3 – 5 ani să își construiască  propria afacere rentabila, cu sfaturi practice care sa ii ajute sa reuseasca pe drumul ales în prelucrarea lemnului.

Nu uita, un om informat, e un om puternic! Depășiți prejudecata că persoanele cu dizabilități nu pot, informați-vă, citiți, și inspirați-vă din istoriile de succes ale altora că se poate, la sigur că și tu poți crea și îți dezvolta o afacere care să te definească ca personalitate și să aducă un impact pozitiv în societate!

Dacă ți-a plăcut acest episod de podcast, Nu ezita să dai un like, un share sau să ne scrii părerea și sugestiile tale în comentarii! Pe curând!

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize