Episodul 18. Un show de modă inedit prin care persoanele cu dizabilități #CombatStigmaCuStil.

Invitatata podcastului meu de astăzi este o tânără deșteaptă și extrem de frumoasă, un model de izbândă și ambiție aș spune eu. Deși frumusețea și lumea modei a fost întotdeauna marcată de femei care întruchipează perfecţiunea, Ina Cernei a reușit să cucerească publicul, chiar dacă este nevăzătoare. Participarea tinerei în cadrul proiectului “Combatem stigma cu stil” lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, s-a datorat și faptului că Ina vrea ca oamenii să înțeleagă că lipsa vederii  nu o împiedică deloc să își trăiască viața cum vrea ea, să facând față obstacolelor și provocărilor vieții, că poate ieși din tipare și că are curajul să prezinte moda pe podium.

De multe ori în spatele unor aparențe se pot ascunde calități minunate. Puțină lume și-ar putea imagina ca o persoană nevăzătoare poate duce o viață independentă, Ina fiind un exemplu in acest sens.

Din spusele Inei, Spectacolul de modă inedit la care a participat a făcut-o să trăiască doar emoții pozitive aducînd un omagiu frumuseții,  demonstrând în același timp puterea persoanelor cu dizabilități. Alături de Ina pe scenă au urcat și alte modelele, unele  în scaun rulant, altele însoțite de un cadru de mers, sau deplasîndu-se desinestătător, toate au prezentat creații vestimentare semnate de designeri din Republica Moldova.

Şansele egale reprezintă tratarea oamenilor în mod egal, corect, prin înlăturarea barierelor şi refacerea echilibrului social. Diversitatea de culori, de oameni, de ținute, etc ne învață să acceptăm faptul că oamenii sunt diferiţi în privinţa aspectului exterior, dar şi al personalității. Modul în care fiecare dintre noi înţelege şi respectă aceste lucruri contribuie la dezvoltarea şi consolidarea societăţii civile.

Așadar, Combatem Stigma cu Still, este o pledoarie despre oameni cu motivații puternice, cu curaj, ambiție, solidaritate și conștientizare. Scopul campaniei constă în sensibilizarea industriei de fashion, dar și a publicului general, cu privire la nevoile specifice ale persoanelor cu dizabilități în materie de haine, accesorii și încălțăminte. Totodată, campania își propune să combată discriminarea și să ofere șanse și oportunități egale de afirmare, implicând în calitate de modele persoane cu dizabilități.

Ne bucurăm să observăm că în ultimul timp pe podiumurile de modă şi-au făcut apariţia şi fotomodele cu dizabilităţi, care poartă cu mândrie creaţiile designerilor autohtoni care vor să contribuie prin astfel de evenimente la schimbarea percepțiilor și a modului în care sunt priviți și acceptați oamenii cu nevoi speciale.

Menționăm că Campania cu genericul “Combatem stigma cu stil” este lansată  de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu ZIPHOUSE, Asociația Producătorilor din Industria Ușoară (APIUS) și Asociația „MOTIVAȚIE” în Moldova.

Pe final de podcast, vă îndemnăm să depășim prejudecățile și să învățăm împreună că “Frumusețea e în fiecare dintre noi, nu în aparențe!”

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize