Episodul 19. Locurile de muncă tot mai aproape de persoanele cu dizabilități, grație modelului de angajare asistată

Dreptul la muncă e unul dintre cele mai importante drepturile fundamentale ale omului care nu pot fi lezate, fiindcă munca reprezintă singura sursă de venit şi existenţă, cît şi asigurarea cu pensii la bătrânețe.

Conform datelor Biroului Național de Statistică referitoare la Ancheta Forței de Muncă, rata de participare la forța de muncă a persoanelor cu dizabilități, în anul 2020, a constituit 14,0% în comparație cu 43,9% la persoanele fără dizabilitate.

Istoria lui Sergiu Nunu, persoană cu dizabilități locomotorii din s.Cărpineni, Hâncești care va fi eroul podcastului meu de astăzi, ne ajută să identificăm impreună care sunt provocările, dar și oportunitățile privind incluziunea în câmpul muncii a tinerilor cu dizabilități din RM prin prisma programului de angajare asistată.

Prin intermediul Programului de angajare asistată implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, 30 de persoane cu dizabilități din centrul și sudul țării au reușit  să-și găsească un loc de muncă. Printre aceștia s-a enumerate și Sergiu Nunu.

Nedorinţa persoanelor cu dizabilităţi de a fi prezente pe piaţa muncii își are originea în lipsa de încredere în propriile puteri, necunoașterea abilităților profesionale și personale etc. Necunoașterea legislației, a drepturilor sale poate amplifica sentimentul de ne-încredere în sine.

Existența suportului din exterior: din partea părinților, familiei, prietenilor etc. poate ajuta persoana cu dizabilități să depășească ”fricile” și să își crească încrederea în propria persoană.

Așadar, reușita lui Sergiu de a se angaja constituie și o urmare a eforturilor depuse de specialiștii în angajare asistată a Asociației Motivație, precum și a altor activități desfășurate de aceștia, precum ar fi sesiuni de informare și instruire despre angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități, activități la care au putut participa și membri ai familiilor lor, precum și sesiuni de mentorat. Acestea fiind realizate în mun. Chișinău, raioanele Căușeni, Ștefan-Vodă și Taraclia.

Din luna mai până în decembrie 2021, pentru suport în angajarea pe piața liberă a muncii au solicitat ajutorul „MOTIVAȚIEI” 69 de persoane cu dizabilități, iar cele mai multe locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități au fost identificate în mun. Chișinău

Nu uitați prejudecățile pot fi depășite!!! Opriți stereotipurile existente în societate, susțineți curajul acestor oameni de a fi si ei prezenți pe piaţa muncii, bucurându-se astfel de independență financiară cât și social.

Acest episod din podcast este realizat cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize