Sezon 2. Ep.10. „Intersecția dintre dizabilitate și sexualitate!”

Conform Indexului Opiniei Personale Dominante  publicat in studiul sociologic ”Percepțiile populației din Rep Moldova!-, persoanele cu dizabilități sunt acceptate de 70 % dintre respondenți, in calitate de vecini, 66 % in calitate de colegi de muncă, 63 % in calitate de prieteni și doar 25 % in calitate de viitor soț sau soție. Subiectul abordat astăzi l-am intitulat ”Intersecția dintre dizabilitate și sexualitate”, anume în acest episod, vorbim despre unele detalii din viața cotidiană, pe care mulți se eschivează a le discuta, și care ne demonstrează că adesea îl judecăm pe cel de alături după înfățișare sau ambalaj, fără a ține cont că infirmitățile noastre sunt de fapt, cele legate de conștiința noastră.

Împreună cu Olivia, așa am numit-o pe interlocuitoarea mea, care a cerut să-i fie păstrată confidențialitatea, vom vorbi de ce unii consideră persoanele cu dizabilități, drept persoane asexuate, cât de adevărat sau nu este acest lucru, pot ele sau nu trezi pasiunea și de ce societatea crede că ar trebui să fie o rușine pentru acești oameni, să aibă pofte?

Știm doar că gusturile nu se discută, așa cum unora nu le plac oamenii grăsuți, roșcați, scunzi sau înalți, sau cine știe cum, așa se întâmplă și cu tipurile de dizabilitate. Totuși o persoană cu nevoi speciale se poate face plăcută prin chip, prin zâmbet, prin personalitate și felul ei de a fi, prin veselie, prin inteligență și prin bunătatea sufletului. Acești oameni nu sunt neapărat triști sau frustrați, pot fi mult mai optimiști, mai inteligenți și mai veseli decât credeți. Olivia care are în jur de 30 de ani, și o deficiență locomotorie, ne spune  din propria experiență, că atracția sexuală nu vine musai din „ambalaj” sau de la prima vedere, chimia apare îndată ce începi să cunoști și să îndrăgești omul.

Dacă este sau nu adevărată concepția precum că persoanele cu dizabilități sunt persoane asexuate și ce se întîmpă la intersecția dintre pasiune, frică și dizabilitate, aflăm chiar de la ea.:

Olivia, dizabilitate locomotorie, din Chișinău, 30 ani

Cind vor fi persoanele cu dizabilități privite dincolo de infirmitatea propriu-zisă, dincolo de boală și dincolo de acel fotoliu rulant?

Așadar,  au aceste persoane dreptul la dragoste, de a iubi și de a fi iubite?

Respingerile rănesc mai mult decât vă imaginați…

Prejudecățile pot fi depășite!  priviți dincolo de scaunul cu rotile, dincolo de infirmitate.

Persoanele cu dizabilități sunt oameni, ființe sexuale și spirituale!  

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize