Sezon 2, ep.12 „Retrospectiva anului 2022 – Dorințe pentru 2023”

Iată-ne ajunși la sfîrșitul anului 2022! Este acea perioadă din an în care recunoștința ar trebui să fie sentimentul care guvernează și care e cel mai puternic pe care îl resimțim cu toții când încheim unele bilanțuri!

Cu această ocazie mulțumesc fiecăruia dintre voi și vă sunt recunoscătoare pentru tot interesul pe care îl acordați pentru acest podcast, încât este un proiect de suflet, iar fără oameni active și frumoși ca voi, care-și doresc schimbări în bine și tot mai multe lucruri bune de la viață, mesajul nostru privind prejudecățile și stereotipurile GREȘITE, față de persoanele cu dizabilități, nu ar fi ajuns la atâtea sute sau poate chiar mii de persoane!

In acest ultim episod din sezonul 2 de podcast, ne-am propus să facem o retrospectivă a anului 2022 cum a fost el pentru persoanele cu dizabilități din Republica Moldova, dar  și ce așteptări au aceștia de la anul 2023. Cei 10 protagoniști care au răspuns cu deschidere întrebărilor mele sunt atît din Chișinău, cât și din diverse localități ale țării!

Anul 2022, un an care era văzut cu multă incertitudine din cauza războiului, inflației, a crizei energetice, a adus pentru unele persoane cu nevoi speciale provocări dar și multe progrese sau reușite, fie în domeniul sportului fiind premiate de însuși prim-ministra Natalia Gavriliță pentru performanțele obținute la europene, fie în domeniul muzicii, inregistrând noi piese, fie ale reușitelor obținute în domeniul IT, sau a voluntariatului!

Rezultate frumoase au obținut și persoanele care au fost implicate ca și consilieri in APL-urile locale!

Referitor la așteptările și prioritățile din 2023, acestea sunt foarte frumoase și interesante, cineva și-a propus ca scop chiar să candideze la postura de primar, altcineva să se căsătorească, să se mute la casă nouă! Dar înainte de toate aceste priorități, fiecare își dorește pace în noul an și cer senin!

Ina Cernei

Diana Jalbă

Emma Matreniuc,

Dionisie Cucovici

Lilia Cainareanu

Ion Balan

Diana Busuioc

Olimp Ilievici,

Adela Postolache

Elena Cernei

Ne vor povesti in continuare in detalii despre unele incertitudini, problem și regăsiri prin care au trecut in 2022, dar și despre reușite, vise și dorințe implinite:

…………………………………………………….

Așadar, dragi prieteni Împreună putem facem multe, împreună putem duce lucrurile la un nivel și mai frumos, iar in sezonul trei de podcast, pe care l-am pregatit pentru 2023, sperăm ca interesul tău față de acest proiect să rămână același, să ne asculți în continuare, să faci shere și să ne scrii comentarii!

Tin să vă informez că pe parcursul celor două sezoane de podcast, au fost stabilite parteneriate de colaborare cu Asociația Obștească MOTIVATIE din Moldova

Cu Keystone Human Service Moldova,

Alianța Info net

Societatea Surzilor din Moldova

UNFPA – Fondul Națiunilor Unite pentru Populație

Și Asociația Obștească, Comunități in Acțiune

Mulțumesc tuturor pentru contribuția adusă, mai mult sau mai puțin la elaborarea acestor episoade, mulțumesc intervievaților pentru deschiderea și curajul manifestat in a spune lucrurilor pe nume,

Mulțumesc patronilor depășimprejudecați care sunt interesați ca acest proiect să continue,

Și nu in ultimul rând îți mulțumesc ție dragă ascultătorule pentru răbdarea de care dai dovadă, ascultând orice episod cap-coadă.

Va doresc tuturor, ca sarbatorile de iarna sa va aduca prosperitare si fericire, implinirea tutror dorintelor, sanatate celor dragi și pace in regiunea noastră. La multi ani!

 

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize