Ep.1 s.4 – Semnătura digitală – o soluție pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități

Semnătura digitală poate fi o soluție valoroasă pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate, oferindu-le accesibilitate, autonomie și securitate în procesul de semnare a documentelor, acesta este mesajul unor personae cu dizabilități care au reușit deja să ridice stikul cu semnătura necesară. Sa ascultăm părerile Victoriei Boțan, Vasile Savca și a Cătălinei Munteanu:

Semnătura digitală poate fi realizată prin intermediul unor instrumente și tehnologii de asistență, cum ar fi software-ul de recunoaștere vocală, ecrane tactile sau alte dispozitive speciale. Aceste tehnologii pot facilita semnarea documentelor pentru persoanele cu deficiențe de vedere, deficiențe auditive sau alte tipuri de dizabilități.

Întorcându-ne inapoi in istorie, observăm că prima formă a semnăturii digitale a apărut în anii 1970 când s-a făcut un pas semnificativ în dezvoltarea criptografiei modern și s-au dezvoltat primele tehnologii de criptografie cu chei publice

Cu toate acestea, o utilizare mai largă a semnăturii digitale a început în anii 90, odată cu avansarea tehnologiilor informaționale prin sistemele de e-mail criptate și securizate.

În anii 2000, au fost stabilite standarde și protocoale mai formale pentru semnătura digital aceasta a devenit tot mai relevantă odată cu evoluția comerțului electronic și a nevoii de a avea metode credibile de autentificare și semnare electronică.

Astăzi, semnătura digitală este utilizată pe scară largă în diverse domenii, inclusiv în sectorul financiar, guvernamental, legal și comercial, și este recunoscută ca un instrument esențial pentru autentificare și securitatea informațiilor electronice.

Ce avantaje oferă această semnătură digitală persoanelor cu dizabilități discutăm astăzi cu invitatul podcastului nostru – Dl Vadim Guzun …..

despre modul în care semnătura digitală poate ajuta persoanele cu dizabilități:

Bună ziua și bine v-am găsit, vă multumim că ati acceptat invitatia noastră de a discuta despre semnătura digital in cadrul podcastului depășim prejudecăti, Dle Guzun, vă rog să vă prezentați:

Incheiere:

Semnătura digitală este utilizată în diverse domenii, inclusiv în sectorul financiar, guvernamental, legal și commercial, aceasta oferă mai multe avantaje, inclusiv securitate crescută, anticoruptie și integritatea documentelor tale, allege să semnezi electronic.

Acest episod de podcast este elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Alianța INFONET, cu sprijinul financiar al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize