Ep.13. s.3. Elena Cojocari: „Cel mai greu ne-a fost să accesibilizăm Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii”

Accesibilitatea culturală pentru persoanele cu dizabilități este esențială pentru a asigura că toți oamenii au oportunitatea de a se bucura de bogăția și diversitatea culturii și artei. Este o abordare care vizează egalitatea de șanse și participarea activă a tuturor membrilor societății.

Asigurarea că spațiile culturale, cum ar fi muzeele, teatrele, galeriile de artă și alte instituții, sunt proiectate și echipate astfel încât persoanele cu dizabilități să aibă acces facil. Acest lucru poate include rampe pentru scaune cu rotile, ascensoare, toalete accesibile și alte facilități, dar nu numai, accesibilitate inseamnă și Furnizarea de informații accesibile pentru toți, inclusiv pentru cei cu deficiențe de vedere sau auz. Asta poate însemna texte în format Braille, traduceri în limbajul semnelor, materiale audio și alte mijloace de comunicare accesibile.

O avem astăzi ca invitat pe Elena Cojocari , Directoare adjunctă Proiecte culturale și educative la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize