Sezon 2, Ep.2 De ce clădirile ce se dau în exploatare, sunt inaccesibile sau ce învață studenții arhitecți despre accesibilitate?

Despre arhitectură și accesibilitate sau mai bine zis ce învață viitorii arhitecți, ingineri, proiectanți despre accesibilitatea infrastructurală? Or anume aceștia sunt cei de care depinde în mare parte accesul egal pentru toți în instituțiile publice, inclusiv în secțiile de votare.

Despre acestea am discutat  cu Dinu Turcanu, prorector al Universității Tehnice din Moldova și Sergiu Tronciu, doctor în arhitectură, Decan al Facultății de Textile și Poligrafie, UTM.

Podcast elaborat în cadrul proiectelor UNDP Moldova în parteneriat cu #Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova #USAID Moldova UK in Moldova – British Embassy Chisinau, #Alianța Infonet și #Asociatia MOTIVATIE din Moldova.

Mereu am fost pasionată de scriere, prezentare și microfon. Actualmente sunt doctor în istorie, cercetător științific superior în cadrul Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sunt autoare a peste 35 de articole științifice și peste 50 de articole jurnalistice în care e abordată tematica persoanelor cu dizabilități.
Printre publicațiile de bază mă reprezintă revista „10 istorii de succes – Femei puternice cu abilități diferite” (Chișinău 2018), publicată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), precum și lucrarea „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Ghid pentru Jurnalişti” (Chișinău 2012), realizată în coautorat cu Ludmila Malcoci în cadrul Programului Comunitate Incluzivă-Moldova, implementat de Asociația Keystone Human Services International Moldova.
Din 2006 până în prezent, continuu să fiu crainic și redactor-prezentator al revistei sonorizate „ACASĂ”, imprimată în Studioul de Înregistrări Sonore al Centrului de Informare şi Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
Anul pandemic 2020 m-a dus cu gândul din nou la creativitate și anume, ce ar fi dacă aș crea și eu un podcast unde alături de semenii mei, unde vom arăta că prejudecățile societății pot fi depășite!!!!
Cu drag de voi, Mariana Țîbulac-Ciobanu.

Alți autori de podcasturi:

Font Resize